Kattis Dockor

Alla inlägg under april 2015

Av Katti - 12 april 2015 19:30


Courtney är en annan vän vi fick genom Fashion Fever-serien. Det är inte den första Courtney-dockan, då Teen Skipper hade en rödhårig vän med samma namn. Fashion Fever Courtney var en av många nya namn som kom under 2005 och hon hade svart hår med röda slingor till blå ögon. 


  

  H0917 Fashion Fever Courtney, 2005

Asst. H0644

    Courtney har Laras ansikte. Blå ögon med gul irisring och läppar i barbierosa. 


 En kort vit, stickad topp med rosa pälskanter kring hals och ärmar. 


Byxorna har tryckt mönster - jag har sett samma mönster i flera versioner. Ett Chanel-tyg i svart, vitt o rosa. En Barbie från tidigare år hade ett par byxor i liknande mönster men jag har henne inte, så jag vet inte om det också är tryckt eller vävt. Däremot har jag en vävd klonklänning i nästan samma mönster och färger. 


Axelväskan är helgjuten i svart plast med målade silverdetaljer. 


Ett par höga Mary Janes avslutar ensemblen. 


Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen. 

Av Katti - 12 april 2015 18:48


Fashion Fever gav oss några nya karaktärer. Desiree var en av dem. Eftersom hon är den första nya vännen med det här ansiktet är det namnet jag har gett ansiktsformen. Officiellt kallas den Adria, men det var en docka som aldrig gjordes. Före Desiree kom den svarta Barbie 2002 så det delar namnet (Barbie 2001 AA/Desiree). Hur som haver. 


Desiree finns bara i denna enda version! 

H0923 Fashion Fever Desiree, 2005

Asst. H0644 


 Fantastiskt söt är hon. och en av mina favoriter av detta ansiktet. 


 En läcker klänning i metallickänsla i olika rosa och lila färger. 


 En choker med en rosa blomma runt halsen. 


Väskan är blålila


"Knäpp-på" stövlar med gjutna blommor i en annan lila nyans än väskan. Stövlarna är gjorda i hård plast och man måste "snäppa" dem för att få av och på dem. 


Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen. 

Av Katti - 12 april 2015 18:33

Benetton gjorde ett par serier dockor på nittiotalet och de återkom under 2005 med nya dockor. Nittiotalsdockorna hade snygga kläder i stickade tyger. Fashion Feverversionerna visar upp modet från olika delar av världen, representerat av en stad.

Australien fick en Melbourne, en sportig tjej, väldigt solbränd, eller kanske en väldigt ljus aborigin. Det här är den första färgade Summer-dockan vi sett. 


 

J7883 United Colors of Benetton - Melbourne, ©2005

Asst. J7924

Det är första gången Summers ansikte använts i en färgad docka. Hon är jättesöt med bruna ögon, med ögonskugga och läppstift i naturliga, "nakna" färger. 







Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen. 

Av Katti - 12 april 2015 13:59


Drew är ett återkommande namn. Det fanns en Drew i The Mystery Squad ett par år innan Fashion Fever kom. Mattel är ju kända för att återbruka gamla namn. De får rättigheterna till ett namn och använder det sedan i olika sammanhang, eller med olika karaktärer. I The Mystery Squad fanns också två namn som jag inte tror blivit använda igen, Shawnee och Kenzie. Jo, Kenzie finns bland Kelly och hennes vänner! 


Nåja, tillbaks till FF Drew. Hon var klädd i ett par svarta knälånga byxor, till en röd top o jacka i satin med asieninspirerade mönster. Hon har tvåtonat hår i en mörk brun och röd färg. Ögonen är gröna. Drew var en av de första Fashion Fever-dockornajag köpte! Älskar allt som är det minsta inspirerat av Asien :) 


 H0654 Fashion Fever Drew, 2004
Asst: H0466


Drew gjordes med Laras ansikte. 





Ett "guld"armband på vänstra armen.


 En liten liten väska har hon, i rött och svart. 


Guldfärgade stövlar med svarta klackar.


Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen. 

 

Av Katti - 12 april 2015 13:40


Jag har några oöppnade Fashion Fever-tuber och här kommer en Barbie ur en av de första serierna. Jag är väldigt osäker på exakt hur de ser ut i de olika utgåvorna, dvs vilka dockor som hör till vilken serie. Det pratas om H-serier o J-serier o L-serier o annat. De flesta av de äldre Fashion Fever tillhör samma sorteringsnummer (Assortment): H0466. Har sett dockor listade med andra varunummer än de min docka har (en Ken för tillfället) så det är en djungel att hålla reda på dem.


Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen


 H0646 Fashion Fever Barbie, 2004


 En söt Mackie Barbie med blont hår och blå ögon. Kepsen är randig i beige, rött o brunt med brun skärm. 


Kläderna matchar varann i färger och toner, här naturliga färger i orange, grönt och bruna nyanser. En kjol i bränd orange till en olivgrön tröja med golfruta, under en brun twilljacka med fuskdragkedja. Genombrutet knytbälte i "mocka". 


Väskan är ursnygg i (syntet-)skinn i två bruna toner. Lite snyggt sliten sådär. 


Ljusbruna kängor/boots med randiga strumpor. 

Av Katti - 12 april 2015 12:00


2004 kom en ny serie dockor, Fashion Fever (de är copyrightmärkta 2003). Dockorna såldes i tubformade boxar i fräcka, fräscha, snygga, häftiga, roliga, trendiga kläder. Inte en docka var lik en annan. Serien gav oss också en del nya vänner under de år de producerades - helt nya namn! Vi fick bekanta oss med Gillian, Shannen, Tia, Drew och Desiree, för att nämna några. Och inte att förglömma Kurt! 


De flesta av Barbie-dockorna i FF-serien hade den stängda munnen, Mackieansiktet. Efter några år försvann namnen från boxarna och de hette alla Barbie, men samlare kallade dem efter deras ansikten eller kännetecken ändå. Exempelvis Lea/Kayla är två olika karaktärer med samma ansikte. Gillian hade fräknar och så hade även Drew i nån version. Vi såg nya Benetton-dockor. Det fanns popikoner i tuberna - ett engelskt set av tjejer fast de var inte del av FF-vågen utan såldes bara i tubform. Det är inget nytt. Exempelvis i Australien såldes det en del dockor i tub, under tidigt sjuttiotal. 


Det gavs ut kring hundratalet olika Fashion Fever-dockor i tuberna till 2006. 


Från 2007 ändrades, inte bara boxen, till en kartong med rosa ränder och stort "fönster", men även dockorna gjordes om. De nya Fashion Fever introducerade det, som samlare kallar Hobbit-kroppen. En underlig skapelse med kort överkropp och samma benlängd som tidigare ben och samma långa armar. Denna typ av kropp slog inte så väl ut, så bara nåt år senare återgick man till belly button-kroppen Barbie haft sen strax före millennieskiftet, eller en reviderad version av densamma. 



Nästa steg i Fashion Fever-eran tog oss ett par steg närmare det som så småningom blev Fashionistas. 

 Nyfiken på dockorna? Bilder och egna inlägg kommer om dem så snart jag bara hinner :) 

Av Katti - 12 april 2015 11:45


Barbie och hennes familj har fått ny kropp flera gånger. Barbie och Ken är de som längst haft samma kroppstyp. Barbie 1966-1998 och Ken 1968-(1975/-)2009. Den av Barbies kroppstyper som är minst omtyckt, är Hobbiten märkt 2005. Den fick det epitetet då kroppen är kortare än bellybutton men benen är fortfarande lika långa. De har en annan utforming då benöppningen ser annorlunda ut än tidigare men längden är densamma - såvida dockan inte har platta strandfötter. 


 BellyButton vs Hobbit


Hobbiten jämfört med Teen Skipper och Francie-kroppar. Det här är antagligen anledningen till att Skipper blev kortare igen, efter sina tio år som lång och gänglig tonåring. Hon kan ju inte vara längre än storasyster! 


Dockorna, eller snarare kroppstyperna här, är från vänster: 1966 T'nT (Twist'n Turn, med något sned/vridbar midja), 1966 SuperStar med PTR-armar (Point-to-Rear, handflatan ligger bakåt), 1998 BellyButton, 2005 Hobbit med platta strandfötter, 2010 (Swapping Head) Fashionistas och 2003 Model Muse


Jag saknar ett par kroppsstyper för Barbie i den här bilden, den gamla stelbenskroppen från 1958 och en Shanikropp märkt 1991. Sen finns det några andra specialkroppar som getts till féer och andra dockor, liksom gymnast/Equestrienne med långa böjbara ben och armar. Det är den som motsvarar Ken 1975 jag nämner i början. Själva torson är lika som tidigare men hela kroppen ser annorlunda ut. Féerna kan se ut hur som helst och de har ofta hål nåntans på torson för att fästa vingarna. 


Av Katti - 11 april 2015 20:35

Fick hem ännu en Carla för ett tag sen. Lilla söta Carla. Har så svårt att låta bli den här söta, lilla tjejen! Hon kom med sin originalklänning. Någon har tuggat på hennes ben så hon har hål i nederbenen men hon är så söt ändå! 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8 9
10
11 12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish? Sorry ♥

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards