Direktlänk till inlägg 12 november 2013

släkten är värst

Av Katti - 12 november 2013 20:11

Fick ju tag i tvillingarna till slut. Barbies kusiner! Max & Marie Roberts. De måste alltså vara kusiner på fädernet. På båda sidor. Några föräldrar har vi aldrig sett men de borde också vara västkustblonda som resten av klanen. Men varifrån Skippers mörka hår kommer, kan man ju fråga sig. Idag är hon endast brunett. Från första början kom hon som blondin, rödtott eller brunett. O var så i några år innan hon blev mestadels blondin. Färgerna stod hennes kompisar för. Undrar om tvillingarna är syskon till Jazzie? Har hört ryktas att det eventuellt är hennes tur att göra återinträde i Barbies värld. Jazzie alltså. Tvillingarna kan ju likväl vara kusiner till henne också. Eller till Francie. Eller P.J., som i ett tredocksset plötsligt var kusin med Barbie. Familjen växer. Och krymper. Syskon kommer och försvinner. Barbie har haft fem systrar. Idag är de fyra tillsammans. Och ett par bröder. Som kanske varit samma. De hade i alla fall samma namn. O vem Kelly var, är nog aldrig utrett. Nu pratar jag inte Kelly/Shelly o lillasyster, utan brudnäbben i Midge och Alans bröllop. Kanske inte ens Todd var Todd där. Som i Barbies lillebror Todd. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Såhär ser familjerelationerna ut genom åren: 


Skipper

- Barbies första lillasyster. Hon dök upp under sextiotalet och var från början runt nio år gammal. Blond, brunett eller rödhårig med blå ögon. Under sent sjuttio- tidigt åttiotalet växte hon och blev tonåring i olika versioner, oftast blond, men även i en del svarta versioner. Senare växte hon ännu mer och blev väl runt sexton år eller nåt i Teen Skipper-versionen, även hon kom i en del svarta versioner. Teen Skipper är väl den som är mest poppis bland nyare samlare. Äldre gillar förstås mest de vintage versionerna. Så småningom krympte hon igen till en något större version än den tidigare Teen-modellen. Man får hålla isär Teen Skipper och Teen Skipper. Den ena, från åttiotalet eller den andra från 2000-talet. Skipper har alltid haft vänner, både killar och tjejer. Idag har hon inga. Dreamhouse Skipper umgås under protest med sina systrar och hon är alltid mörk brunett med en rosa eller blå slinga i håret. 


Tutti

Ännu en lillasyster som kom under sextiotalet. Helt gjord i gummi med ståltråd i kroppen. Kom som blondin eller brunett. Och en rödtott. I USA försvann hon under sextiotalets senare del men i Europa fanns dockorna till andra halvan av sjuttiotalet. Hade ett par vänner. 


Todd

Tuttis tvillingbror, rödhårig eller brunet. 


Stacie

Barbies tredje lillasyster. Eller är hon den andra, under nytt namn? Stacie är nämligen även hon, tvilling. Stacie kom till familjen Roberts under nittiotalet tillsammans med sin tvillingbror Todd. En blond tjej, eller svart version i några fall, något mindre än den nioåriga vintage Skipper en gång i tiden var. Hon hade ett par kompisar att dela sina äventyr med. Idag är Stacie i storlek som den gamla Skipper. Dreamhouse Stacie är en honungsblond tjej med fräknar och gröna ögon. Ingen större variation. O definitivt inte svart. Och hon är ensam. Inga kompisar. Eller ens bror. 


Todd

Stacies tvillingbror. En mörkt brunhårig kille. Fanns även i svart version. Han kom redan i ett par gift set i samband med Midge och Alans bröllop, 1992. Tillsammans med Kelly och/eller tillsammans med hela brudföljet. Frågan är om han redan då var Barbies lillebror - eller nån släkting till Ken, eller rent av Alan? Har för mig att jag en gång läste nånstans att han var bror till Ken. *skakar på huvudet* Vem var Kelly? Todd blev i alla fall efter bröllopet identifierad som Stacies tvilling. O således Barbies lillebror. Idag syns han inte till alls. 


Kelly/Shelly

En jättehit i samlarkretsar. I Kellysamlarkretsar. Barbies yngsta lillasyster var från början ett blöjbarn i tvåårsåldern men vi ville gärna tro att hon var i tre- eller fyraårsåldern. Fanns under en herrans massa år, innan Mattel fick snilleblixten att låta henne växa och få citronskalle. Lemon Head Kelly blev ingen hit. Hennes huvud var format som en amerikansk fotboll/rugbyboll - eller citron om man så vill. Avlångt på tvären. Kroppen växte också och blev längre med konstiga armar. Nej, samlarna ville ha tillbaks sin älskade Kelly. "Rör inte det som inte är trasigt!" - "Don't fix what isn't broken!". Kelly kom tillbaks men fick så småningom ett helt nytt utseende och kropp och allt. Fanns oftast i både svart och vit version men även nån enstaka latinsk (och asiatisk?) version (brudnäbbar tillsammans med Tommy, som är Kens lillebror). Idag förekommer Kelly endast i diverse samlarutgåvor eller i olika set från andra delar av världen (som Indien). 


Chelsea

Egentligen ska hon stå sist av syskonen. Chelsea är reinkarnationen av den försvunna Kelly. En, än en gång, inte helt hjärtligen emottagen karaktär i Kellysamlarkretsar. Låt vår Kelly vara! Chelsea blev Barbies yngsta lillayster i och med lanseringen av en julfilm. På barbie.com finns det filmer från the Dreamhouse och där är kärnan, Barbie, Skipper, Stacie och Chelsea. Chelsea är större än Kelly men mindre än exempelvis Tutti och Todd. En honungsblond tjej med några vänner. Aldrig svart. Det finns några svarta "I Can Be"-set med Barbie och en namnlös tjej i samma modell som Chelsea och många anser att det är hon. 


Krissy

Barbies en gång yngsta lillasyster. Baby Krissy. En liten "toddler" i ettårsåldern. Eller yngre. Lite svårt att bestämma ålder på de här. Fanns även i svart version. Hon hade plasthår eller detsamma med lite rotat i olika blonda nyanser - eller bruna då, i den svarta versionen. Baby Krissy försvann helt efter några få år. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Åsså har vi kusinerna: 


Francie

Francie, Barbie's MOD cousin. Så lanserades hon. Francie var lite kortare än Barbie och mer plattbröstad. Fanns också i svart version men bara i ett par år. Francie hade en helt egen garderob, skiljd från Barbies. Skipper hade ofta en minime-version av Barbies kläder men de var ju syskon. 


PJ

I ett set påstods PJ vara Barbies kusin, Barbie and Friends med Barbie, Ken och PJ i samma kartong. 


Jazzie

Jazzie presenterades också som Barbies kusin när hon lanserades. Hon kom i en egen serie, separat från Barbie med egna vänner från High School. Så småningom stoppade de in Jazzie tillsammans med Barbie i ett par av strandserierna innan hon försvann igen. Jazzie är längre än Francie, men kortare än Barbie. Tror hon är lite längre än Teen Skipper. Måste gräva fram mina dockor igen och jämföra dem! 


Max & Marie

Så till sist, det nyaste tillskottet i Robertsklanen. Tvillingarna Max & Marie. Två blonda ungdomar. Tio? Tolv? Fjorton? Svårt att sätta ålder på dem. De är större än Tutti men mindre än nioårs-Skipper, vilket väl borde ge dem en ålder av åtta år. De är smalare än Stacie. Får se vad framtiden har att visa för de här. 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Jag ska, bara jag hinner, leta fram en av alla olika syskon och kusiner och ta jämförelsebilder dem emellan. Kan vara kul att se hur de står sig i längd o bredd till varann. Redigerat långt senare:
Här finns bilder på kusinerna.
Skippers olika utseenden/kroppstyper.
De yngsta syskonen

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katti - Måndag 21 okt 13:17

Silke Knaak är en av Tysklands mest kända samlare och dockkännare. Boken är först och främst skriven på tyska, men finns även översatt till engelska i kursiv stil - lätt att hitta för den som inte förstår tyska, men lite jobbigare att läsa. Skulle ...

Av Katti - Lördag 19 okt 21:44

Jag har en rätt stor flock hundar till Barbie och andra dockor och figurer. En hel del av dem har jag ingen aning om var de hör hemma. Barbies djurstall brukar vara bra dokumenterade, men när det kommer till andra dockor är det en djungel. En av dess...

Av Katti - Lördag 19 okt 20:46

Sprang på de här förpackningarna när jag sökte nåt annat. De såldes på McDonald's i Canada om jag minns rätt. Kanske även i USA. 2003 var året i alla fall. Små Hall of Fame-jerseys med ett kort av spelaren att placera bakom tröjställningen. Tröjorna ...

Av Katti - Måndag 14 okt 21:24


Så här kan det se ut i ett diskställ ibland. Ett gäng dockor och lite kläder som står/hänger o torkar bland annan hushållsdisk, efter att ha fått sig ett bad och utredning av håret.    Crazy Doll Lady ...

Av Katti - Tisdag 8 okt 16:58

Fick hem en av de små hemliga sjöjungfrurna. Höll tummarna att det var en svart docka, men icket. Fick en ljushyad. När dessa dök upp på Amazon första gången hade dockorna, var och en olika artikelnummer. Dockorna som väl såldes har bara ett sortimen...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish?

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Kattis Dockor med Blogkeen
Följ Kattis Dockor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se