Kattis Dockor

Alla inlägg den 4 maj 2013

Av Katti - 4 maj 2013 22:26


Carla. Lilla söta Carla. Lilla söta, svarta Carla. En docka med en för Europa lite annorlunda historia. Normalt har vi inte sett så många svarta dockor i Europa från Barbies vänkrets. Första svarta Barbiedockan bytte namn när hon såldes i Europa, från Black Barbie till Ebony Christie. Christie var enda svarta dockan som nånsin såldes i Europa (har ju ändrats sedan, men fram till sent nittiotal var det så). 

Carla å andra sidan. Hon har aldrig sålts i USA! Hon fanns bara i Europa. Tutti och Todd fanns i butikerna under slutet av sextiotalet innan de plockades ut sortimentet, kring 1971. I mitten av sjuttiotalet fick de ett nytt uppsving - i Europa. Tutti, Todd och Chris kom tillbaks 1974 och 1976 slöt sig en ny kompis till dem, svarta Carla. De europeiska Tuttidockorna var lite bastantare än de gamla sextiotalarna. Lite kraftigare plast och "stabbigare" form. De var något stelare än de tidigare dockorna men hade samma järntråd invändigt för att håller poser. De hade dessutom annan plast i huvudena och många av dem "torkar" och krymper. De blir nästintill stenhårda. 


Här är tre av mina Carladockor. Var och en med sitt egna lilla uttryck. Likadana och ändå olika. 


Carla i sin originalklänning. Hon saknar ett par vita sockar och sina hårrosetter.


Cirkus. Prima ballerina. Zirkusstar. Jag har en mantel, som det också ska vara till den här dräkten men den är i så tunt material. Osäker om den hör dit. Har en känsla av att det är samma blå färg som i livet så den kanske faktiskt hör till den här kostymen. Tror inte Tutti har nån annan mantel... 


Min första Carla, klädd för söndagsutflykt i en europeisk dräkt som heter just Sunntagsausflug


 Carla delar ansikte med Chris. 

Av Katti - 4 maj 2013 22:11


Letade bilder på Tutti o hittade den här. Vet inte var mina bilder på Chris har tagit vägen. Tjejen i gröna klänningen. Måste leta genom dublettskivorna för hon tycks inte finnas bland de sorterade fotona. Borde ha varit i närheten av det här... En av alla de foton jag tog i samband med omfotografering i ett försök att katalogisera min samling. Det mesta ligger nerstoppat i lådor. O inte så rörigt som den här ser ut!

Det ligger minst tre, antagligen fyra Carla i lådan ser jag. Tror jag anar en fjärde också. Har i så fall fem. Har dessutom sålt två. Se där. 


 Tutti, Chris, Carla, Buffy & Mrs Beasley. Borde finnas nån Todd där också. Ser ingen. 


Av Katti - 4 maj 2013 18:28


Barbies yngsta syskon. Nu pratar vi sextiotal. Tvillingarna Tutti och Todd. Familjen Roberts har ändrats genom åren. Tutti och Todd försvann för att så småningom ersättas av tvillingarna Stacie och Todd. Idag finns bara Stacie kvar. 


Tutti och Todd gjöts helt i gummiliknande plast - kropp i ett helt stycke med ett löst huvud. Inuti dockorna finns en metalltråd som ska ge dockorna lite stadga och även kunna användas till att böja armar och ben. Den här tråden har ofta orsakat blå eller gröna fläckar i plasten då den gått av eller bara rostat inuti. Rosten blöder ut i gummit och färgar in på samma sätt som gamla örhängen gör på gamla Barbiedockor. 


Sundae Treat, 1966-1968 


Tutti och Todd tillbringar en eftermiddag i finkläder på ett kafé med en varsin glassdrink. De saknar tyvärr sina strumpor och skor (Tutti ska ha vita strumpor och röda skor och Todd blå sockar o vita skor) och Todds byxor behöver en bättre resår men annars är de i rätt gott skick. Tutti ska också ha en rosett i samma färg som klänningens band och rosett har. Det är ju lätt fixat. 


 Samma ansikte har de, som tvillingar bör. Todd har dock bruna ögon och Tutti de vanliga Robertsturkosblå. 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish? Sorry ♥

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards