Kattis Dockor

Senaste inläggen

Av Katti - 11 december 2022 11:00

Vi öppnar lucka nummer elva idag. Där finner vi en viktoriansk Barbie. Hallmark är känt för sina högtider och inte minst julteman. Det är julkort, ornament och filmer bland annat. Under 90-talet skapade de i ett samarbete med Mattel några dockor i tidsenlig klädsel. Hallmark hämtade inspirationen i sina gamla julkortsarkiv. Därav kallas serien Hallmark Cards Archive och först ut var Victorian Elegance Barbie, klädd för en tur på isen i en vinröd kappa med pälskrage och matchande hatt. Eller ja. Hatt är väl att ta i. Ett par svarta skridskor är självskrivet för ett av amerikas vanligaste nöjen i juletid. 

Barbie har brunt hår och blålila ögon med stjärnglimmer. Givetvis har Barbie ett par julkort att skicka. Dessa är minikopior av gamla julkort ur Hallmarks arkiv. 


12579 Victorian Elegance Barbie, ©1994

Hallmark Special Edition, Cards Archive


 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

-

Av Katti - 10 december 2022 11:00

Bakom lucka 10 hittar vi något mer sparsmakat. En kälke jag hittade på en "Christmas Shop" i Borlänge (en sk popup-butik) och en grej från IKEAs Cirkulärbutik i Gävle. Jag slog på 1:6-skaleögonen och såg något helt annat än den lykta för värmeljus det nu är tänkt som. Vad jag såg, är en eldkorg till Barbie. 

Jag har lite ont om tid att göra roliga scener före jul - och kommer ju inte att åka till stugan nåt heller, så det finns inget sätt att visa vad jag vill göra med detta. I dagsläget står kälken intill en guldren med päls från DollarStore, men inget direkt dockrelaterat. Kan ju bli till en julkalender ett annat år. Kanske :) Den som lever får se! Av Katti - 9 december 2022 11:00

Vi öppnar lucka nummer nio och finner en Happy Holidays från 1998. Hon hade, som flera andra boxar genom åren olika tryck på baksidan, där klänningen till en början såg annorlunda ut mot den som producerades. Prototypen hade en överdimensionerad sjalkrage i svart tyg med rosa översida, medan den färdiga dockan fick en lös sjal i svart sammet med rosa satin med silvertofsar i ändarna. Trycket på baksidan ändrades i en ny upplaga, till samma docka som slutligen producerades. Många tror att de första är sk "error-boxar", men de är bara första versionen. 

Dockan har Mackies ansikte med gröna ögon och håret uppsatt i "volanger" för brist på bättre ordval (är ingen modefrisör du minns?) med lösa lockar kring ansiktet. Kring håret sitter ett diadem i svart tyg med "silvernät" (det är limmat glitter på svart botten) dekorerat med silverpärlor och -paljetter och samma "glitternät" återfinns i halsen och midjan på den svarta sammetsklänningen, samt ärmsluten. Ärmarna i sig är sydda i svart tyll. Kjolen har silverstrålar med prickar för extra glitter. Barbie har rosa naglar som matchar hennes läppstift. Vet inte vilka skor hon har under den vida kjolen, men tippar på svarta av något slag. 98... Troligen någon Fashion Avenue-modell. 

Hon är fantastiskt vacker! 20200 Happy Holidays Barbie, ©1998


 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

 -

-

Foto: picclick/Amazon

Av Katti - 8 december 2022 11:00

Bakom lucka 8 hittar vi Barbiedockan som började det hela. Happy Holidays-serien som levde ända fram till Millennieskiftet och sedan ändrades i namn, men juldockor i festklänningar har gjorts varenda år sen denna dök upp. Happy Holidays 1988. Såldes för dyra pengar under en tid, minns inte återförsäljarpriset på butikshyllorna, men det låg långt under det pris hon betingade under några år på 90-talet. Idag är priserna mer modesta, även om jag tippar att den första fortfarande är mer eftersökt än de flesta av hennes överproducerade systrar från kommande år.

Min docka är en europeisk version, därav de många olika namnen upptill, Barbie Passion, Happy Holidays, Barbie Gran Gala. 

Det är röd sammet och tyll med silverglitter. Har inte öppnat lådan, så det finns bara genom-plasten-foton, vilket inte gör henne rättvisa på något sätt. Dessutom har hennes ansikte fällt ut efter alla år och hon har ett vitt "damm" i plasten. 

Happy Holidays has fladdrigt fé-hår, kanekalon. Flygigt och fluffigt. Ingen aning om vilka skor hon har, men en inte-så-vild gissning är ett par röda, eller möjligen vita/genomskinliga med glitter i modellen för tiden, 90-talspumps, eller sk Mimmi Pigg-skor. 


1703 Happy Holidays 1988 Barbie, ©1988

 -

 -

 -

 -

 -

-

Av Katti - 7 december 2022 11:00

Ugly Sweaters. Ett underbart kul koncept. I USA finns det fantastiska små skapelser - julgranshängen - i alldeles lagom storlek till Barbie. I Sverige får vi ta oss till lågprisvaruhus, Som DollarStore, Rusta och Ö&B för att hitta någonting som ens liknar detta - och då pratar vi flasktröjor och mössor. Detta set är från den förstnämnda. Rätt söt med en renapplikation framtill och renhorn på mössan. Av Katti - 6 december 2022 11:00

Danny Kaye var och är en av mina favoriter bland skådespelare från förr. Jag snubblade över en docka av honom för några år sedan som jag klickade hem. Jag känner inte till den här serien, men den kallas "Exclusive Premiere" och är en "Limited Edition Collector's Series". Eftersom jag inte känner till dem, vet jag inte hur många fler dockor som finns i serien, från olika filmer. Denna är ur White Christmas - som man annars kopplar mest till Bing Crosby. En rolig parentes är att den riktar sig till "Ages 4 to 104". 

Dockorna är av mindre modell, 9", eller kring 23 cm, så de är i mindre skala än Barbie. 


Har sett att filmen finns på nån av alla streamingtjänster i år, så jag ska nog passa på att se den. 


Irving Berlin's White Christmas - Danny Kaye as Phil Davies, ©1998

Asst. No. 18053

 -

 -

-

Av Katti - 5 december 2022 11:00

Bakom lucka nummer fem hittar vi en påse LEGO. Slimebag som barnbarnet en gång sa. Blind Bag. Fast har man tålamod kan man ju känna sig fram till vilka figurer som är i påsen. Jag saknar snögubben av julfigurerna. Sen är det lite gott o blandat, utan inbördes nummerordning: en riddare & drake, en varg, en sjökapten, en robot, en popcornpåse åsså den sjätte helgfiguren, en kalkon. 


71034 LEGO Minifigures, Series 23, ©2022


 -

 -

 -

 -

-

Av Katti - 4 december 2022 11:00

Bakom lucka nummer fyra hittar vi min favorit-Disneyprinsessa, Snövit. MiniMe The Florist gjorde små fåglar i sin sedvanliga Lundby-skala men jag bad att få köpa ett par i 1:6 i stället, just med denna Disney Store Snow White i åtanke. Fick trixa lite då den ena pippin tappade sin näbb nånstans efter vägen och inte gick att finna. Hon har lovat skicka en ny vid tillfälle. 


 -

-

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2023
>>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish? Sorry ♥

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS


Skapa flashcards