Alla inlägg den 12 april 2015

Av Katti - 12 april 2015 13:40


Jag har några oöppnade Fashion Fever-tuber och här kommer en Barbie ur en av de första serierna. Jag är väldigt osäker på exakt hur de ser ut i de olika utgåvorna, dvs vilka dockor som hör till vilken serie. Det pratas om H-serier o J-serier o L-serier o annat. De flesta av de äldre Fashion Fever tillhör samma sorteringsnummer (Assortment): H0466. Har sett dockor listade med andra varunummer än de min docka har (en Ken för tillfället) så det är en djungel att hålla reda på dem.


Årtalen jag listar under bilden är ibland utgivningsåret, ibland det år som står på kartongen - o som vanligt brukar det vara året innan utgivningen


 H0646 Fashion Fever Barbie, 2004


 En söt Mackie Barbie med blont hår och blå ögon. Kepsen är randig i beige, rött o brunt med brun skärm. 


Kläderna matchar varann i färger och toner, här naturliga färger i orange, grönt och bruna nyanser. En kjol i bränd orange till en olivgrön tröja med golfruta, under en brun twilljacka med fuskdragkedja. Genombrutet knytbälte i "mocka". 


Väskan är ursnygg i (syntet-)skinn i två bruna toner. Lite snyggt sliten sådär. 


Ljusbruna kängor/boots med randiga strumpor. 

Av Katti - 12 april 2015 12:00


2004 kom en ny serie dockor, Fashion Fever (de är copyrightmärkta 2003). Dockorna såldes i tubformade boxar i fräcka, fräscha, snygga, häftiga, roliga, trendiga kläder. Inte en docka var lik en annan. Serien gav oss också en del nya vänner under de år de producerades - helt nya namn! Vi fick bekanta oss med Gillian, Shannen, Tia, Drew och Desiree, för att nämna några. Och inte att förglömma Kurt! 


De flesta av Barbie-dockorna i FF-serien hade den stängda munnen, Mackieansiktet. Efter några år försvann namnen från boxarna och de hette alla Barbie, men samlare kallade dem efter deras ansikten eller kännetecken ändå. Exempelvis Lea/Kayla är två olika karaktärer med samma ansikte. Gillian hade fräknar och så hade även Drew i nån version. Vi såg nya Benetton-dockor. Det fanns popikoner i tuberna - ett engelskt set av tjejer fast de var inte del av FF-vågen utan såldes bara i tubform. Det är inget nytt. Exempelvis i Australien såldes det en del dockor i tub, under tidigt sjuttiotal. 


Det gavs ut kring hundratalet olika Fashion Fever-dockor i tuberna till 2006. 


Från 2007 ändrades, inte bara boxen, till en kartong med rosa ränder och stort "fönster", men även dockorna gjordes om. De nya Fashion Fever introducerade det, som samlare kallar Hobbit-kroppen. En underlig skapelse med kort överkropp och samma benlängd som tidigare ben och samma långa armar. Denna typ av kropp slog inte så väl ut, så bara nåt år senare återgick man till belly button-kroppen Barbie haft sen strax före millennieskiftet, eller en reviderad version av densamma. Nästa steg i Fashion Fever-eran tog oss ett par steg närmare det som så småningom blev Fashionistas. 

 Nyfiken på dockorna? Bilder och egna inlägg kommer om dem så snart jag bara hinner :) 

Av Katti - 12 april 2015 11:45


Barbie och hennes familj har fått ny kropp flera gånger. Barbie och Ken är de som längst haft samma kroppstyp. Barbie 1966-1998 och Ken 1968-(1975/-)2009. Den av Barbies kroppstyper som är minst omtyckt, är Hobbiten märkt 2005. Den fick det epitetet då kroppen är kortare än bellybutton men benen är fortfarande lika långa. De har en annan utforming då benöppningen ser annorlunda ut än tidigare men längden är densamma - såvida dockan inte har platta strandfötter. 


 BellyButton vs Hobbit


Hobbiten jämfört med Teen Skipper och Francie-kroppar. Det här är antagligen anledningen till att Skipper blev kortare igen, efter sina tio år som lång och gänglig tonåring. Hon kan ju inte vara längre än storasyster! 


Dockorna, eller snarare kroppstyperna här, är från vänster: 1966 T'nT (Twist'n Turn, med något sned/vridbar midja), 1966 SuperStar med PTR-armar (Point-to-Rear, handflatan ligger bakåt), 1998 BellyButton, 2005 Hobbit med platta strandfötter, 2010 (Swapping Head) Fashionistas och 2003 Model Muse


Jag saknar ett par kroppsstyper för Barbie i den här bilden, den gamla stelbenskroppen från 1958 och en Shanikropp märkt 1991. Sen finns det några andra specialkroppar som getts till féer och andra dockor, liksom gymnast/Equestrienne med långa böjbara ben och armar. Det är den som motsvarar Ken 1975 jag nämner i början. Själva torson är lika som tidigare men hela kroppen ser annorlunda ut. Féerna kan se ut hur som helst och de har ofta hål nåntans på torson för att fästa vingarna. 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6
7 8 9
10
11 12
13 14
15
16 17
18
19
20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish?

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Kattis Dockor med Blogkeen
Följ Kattis Dockor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se