Alla inlägg under september 2013

Av Katti - 22 september 2013 14:15


När jag ändå är igång med kroppsjämförelser tar jag väl bebisarna också då. De små bebisarna. De som oftast går under namnet Krissy - även det felaktigt. Krissy ser inte alls ut som de gamla babydockorna, vilket kommer att visa sig nedan.

Tre olika bebisar med samma kropp. Kroppen är märkt med bland annat Mattel och 1973 och det är en helgjuten kropp i typisk babypose. Benen är böjda och armarna likaså, med knutnanävar.

Bebisarna är från vänster:

~ Sunshine baby Sun. Huvudet är märkt 1973. Den här modellen användes till Sunshine Sun och Happy Hun, såväl som, till flera Barbie Baby Sits-set och huvudet hade ögon i glas. Det är rätt vanligt att plasten smälter kring ögat och bäddar in glaskulan. Håret är rotat över hela huvudet och färgen kan variera mellan de olika dockorna.


~ The Heart Family AA New Arrival. Ett nytt huvud skapades med modellerat hår, märkt 1985. Den här dockan kan vara både pojke och flicka med sin kortklippta frisyr. Munnen är lite näpnare än den tidigare babyns.


~ Babysitter Skipper Kelly. Ett nytt ansikte sedan 1993 med mer lockigt hår - fortfarande modellerat - men med en tofs rotad på huvudet. Kan inte erinra mig att jag sett några pojkar med just det här huvudet.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nästa bild visar Krissy och den gamla babymodellen med ett par andra babydockor från Mattel. Det är Happy Family Neighborhood Midge's nyfödda bebis och en baby från en serie med mindre dockor, Family Corner.

Från vänster:

~ Baby Layette Krissy AA


~ Happy Family Midge Newborn baby. En yttepytteliten bebis, som hopkurad ska rymmas i en gravid-mage. Kroppen är gjuten i hårdplast och har ledbara ben och armar och vridbart huvud. Trots det lilla formatet har de lyckats stämpla in både Mattel och 2002 eller bara 02, såväl som tillverkningsland på ryggen på dem!


~ Family Corner baby. Den följde med pappan/brudgummen i den blivande familjen. Kroppen är en mindre version av Sunshine/Baby Sits-kroppen fast här har de bara lyckats stämpla in tillverkningsland och en siffra på ryggen. Huvudena är märkta med årtal (1994?) och M.I De har modellerat hår i en lockig frisyr och alla har hår rotat i en eller två tofs/-ar.


~ Baby Sitter Skipper baby Kelly.~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Krissy kontra den första Barbie Baby Sits.

Barbie Baby Sits fanns i några olika utgåvor i slutet av sextiotalet. Kroppen är gjuten i mjukplast och lederna sitter på gummiband. Benen är lite rakare än baby Krissys och armarna något böjda med oknutna händer. Lite ovanligt för en baby. Enligt gamla uppgifter finns det ingen märkning på dockan och jag har för tillfället ingen på hand att jämföra med så jag kan inte verifiera detta. Mattel brukar märka allt på ett eller annat sätt så det borde finns en stämpel någonstans men den kanske inte är synlig.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Till sist en titt på hur bebisarna står sig mot Kelly, storleksmässigt.

Från vänster:

~ Super Slide Kelly AA


~ Happy Family Neighborhood Friends - en asiatisk tjej, kompis med Midges ettåring Nikki. Kroppen är en snarlik, mindre version av Kellys. De kan stå för sig själva med sina platta fötter och raka ben. Kroppen är märkt med bland annat Mattel och 2003.


~ Baby Layette Krissy AA är mindre än Nikki och hennes vänner.

Av Katti - 22 september 2013 13:15


En liten repris från hemsidan. Jag har samlat Kelly i en massa år men samlingen stannade av när utbudet i Sverige dök dramatiskt - och de fula citronskallarna dök upp. Lemon Heads. Av någon anledning trodde Mattel att vi ville ha Kellydockor med huvuden i formen av en rugbyboll (amerikansk fotboll) - eller citroner då. Lägg en citron på sidan så ser du... Eller inte. Har ju inga citronskallar här. Vad det här inlägget i stället ska visa, är de olika kroppstyper Kelly/Shelly och hennes vänner har, kontra några andra smådockor som ofta får namnet "Kelly" eller "Shelly" i auktioner. Som vanligt. Mycket felaktigt.


Här är några olika kroppstyper Kelly haft. Jag har inga lösa dockor av de nyare dockorna, eller Chelseadockorna så här syns bara de gamla klassiska Kellydockorna. Än så länge.


Från vänster är de:

~ Shopping Fun Kelly AA - med armar som svingar ut från kroppen. Hennes vänstra hand har dessutom en magnet i handflatan för att hon ska kunna hjälpa storasyster Barbie att handla. På det där sättet som små barn gör - de svingar ut en arm o greppar tag i vad de når...


~ Picnic Kelly AA - den vanliga Kellykroppen med raka ben och armar utan någon flexibilitet.


~ Stargazer Keeya med en annan typ av kropp. Hennes ben vinklar utåt så hon kan sitta ner utan stöd, till skillnad mot de vanliga Kellydockorna med "raka" ben. Armarna är raka.


~ Camper Marisa har en ny kropp med böjbara knän för bättre lek. Armarna är raka.


~ Swim Buddies Tommy är väl enda pojken med den här kroppen. "Ballerinafötter". Han ska ju simma och har därför fötter som "står på tå" - och en funktion som gör att han kan "sparka". Ballerinor i senare versioner har samma ben och fötter men kanske inte alltid sprattelfunktionen.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Klondockorna adopterade i de flesta fall Kellys kropp men många av dem är gjutna i lite annan plast. Ofta mjukare. Några av dem har dessutom klonat Kellys ansikte med varierat resultat. Sötast av alla klonerna är Susys lillasyster. Paula är den som är minst lik - och dessutom har den bästa kroppen med sina armar som är lite böjda och dessutom kan sträckas ut åt sidorna från kroppen. Caitlin har lite annorlunda modell på armarna än Kelly och de andra klonerna till vänster om henne.

Från vänster:

Susy SisterMandyCamping Fun KellyWorld Kid JapanCaitlin Paula

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Steffie Love Evi från Simba Toys är en amazon i jämförelse med Kelly. Hon är nästan ett halvt huvud längre och "klumpigare". Ett större och äldre barn helt enkelt. Evi har också två kroppstyper, beroende lite på vad hon gör i leksetet. Hon har raka ben eller böjbara knäleder.

Killen till höger har samma kroppstyp och ett snarlikt utseende men han är inte Simba utan tillverkad av en dansk firma, Top Toys som hade ett samarbete med Toys'R Us Scandinavia när jag köpte honom. Dockorna kallades Supermodel och pojken hade inget eget namn. Top Toys tillverkar även en tjej, Little Sister som är en Eviklon.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Kelly kontra Evi.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Till sist en jämförelse mellan Kelly och några babydockor - som också mycket felaktigt fått namnet "Kelly" i diverse auktioner och annonser.

Från vänster är de:

~ Steffie Love baby från Simba Toys - utan namn. Finns som pojke och flicka. Om man jämför henne mot de andra babydockorna är hon lite mindre. Kortare och sattare. Ingen märkning på dem.


~ Picnic Kelly AA. Märkt med bland annat Mattel och 1994.


~ Teacher Barbies elev, en pojke. Det kom även en flicka med rotat hår tillsammans med honom. Mattels docka är samma typ som Rosebuds och The Heart Family-tvillingarna. Just den här killen är en ny modell med plasthår och inte rotat som alla andra har. Märkta med bland annat Mattel och 1976.


~ Petra International Indien, babyflicka. Petrabebisarna har mer detaljerade knän, armbågar, knogar och fingrar än de andra babydockorna. De är helt omärkta.


Jag har en till omärkt babymodell men ingen aning om vem de tillhör för huvudena som sitter på kropparna tillhör Heart Family eller deras vänner. Dessa kroppar är en snarlik klon av Mattels dockor men har inte samma finish.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Slutligen en jämförelse mellan Kelly och ett par mindre barn. Happy Family Neighborhood Midge's "Nikki" vid ett år och Robertsfamiljens minsta lillasyster Krissy.

Från vänster:

~ Super Slide Kelly AA


~ Happy Family Neighborhood Friends - flicka från Asien. De har samma stil som Kelly - fast i mycket mindre version. Raka ben och platta fötter, vilket gör att de kan stå på egna ben. Kroppen är märkt med bland annat Mattel och 2003.


~ Baby Layette Krissy AA - typisk babypose med böjda ben och knutna händer. Krissys ben sitter ihop med gummiband och gör att dockorna är lite mer rörliga och nästan kan sitta. Kroppen är märkt med en siffra.

Av Katti - 22 september 2013 12:30


Mer gamla foton. Bowling Janet - med passande leksaker :) Lite bordsbowling i lämplig storlek. Minns inte om jag köpte den här själv eller om den kom som en present från någon av alla mina Kellyvänner i USA. Vi hade en del byten via våra små resenärer en gång i tiden.


Jag skulle vilja ha lite mer plats till mina dockor och kunna ställa upp dem för ordentlig fotografering någon gång. Men det är just det. Nån gång.

Av Katti - 22 september 2013 12:15


Jag hittade kläderna jag saknade! Rätt var det var dök de upp - fullt synliga. Hade jag bara vänt blicken åt andra hållet o tittat lite mer noggrannt hade jag sett förpackningen. Den låg tillsammans med lite Kellykläder och några förpackningar med Steffieskor. Jag hade tydligen plockat den ur lådan där den låg när jag gick igenom prylarna i våras. Så kan det gå.


Tr fick på sig lite kläder. Han vore ju dömd till ett liv som nakenmodell annars. Tänkte sätta dem på Basics 17 men han får behålla FA-kläderna - även om ärmarna är lite korta på honom. Hade dock varit ännu kortare på Trs chimpansarmar! Å andra sidan är den röda tröjan också lite i kortaste laget men det döljer man med att dra upp dem något. Visst blev han snygg? Bara tråkigt att överdelen är en av Mattels alla halvlösningar. Hade ju varit trevligt om västen de facto var en väst - o inte bara ditsydda frontdelar. Eller kanske snarare att tröjan inte vore fusk med fronten insydd i västen o dess ärmar påsydda.

(o ja, det heter trs chic)

Av Katti - 21 september 2013 22:20


Lek med Barbie. Spiel mit Barbie. Jag antar att hon haft nåt annat namn även om de flesta noterade och diarieförda dockorna varit just Spiel mit Barbie. Dvs den tyska versionen. Det som funnits i Tyskland har lika ofta funnits i andra delar av Europa. Eftersom jag sett henne vid flera tillfällen och har tre stycken själv antar jag att hon måste ha sålts även i Sverige. Under vilket namn vet jag inte!


Min senaste är jättefin med tjockt och blankt hår. Hon kräver fortfarande ett bad o lite fix innan hon är helt up to date men hon har i alla fall sin originalbaddräkt. Den köpte jag på sidan om. Tur att jag fick tag i båda! Var lite jobb att få på den med hennes lite kladdiga ben. Det är plasten i sig som är "kladdig". Inte bokstavligen men det är lite annat material i de gamla benen än av senare modell.

Barbie har Staceys ansikte men det är ändå en jätteskillnad på den här och den vanliga stranddockan - Malibu Barbie. Framför allt skiljer sminkningen. Spiel mit Barbie har smalare ögon och ofta är huvudet något mindre, i hårdare plast. Rosiga, vackra kinder :) Hon har också korallfärgade läppar. Malibu Barbies är mer "naturliga", mer åt ljus aprikos i färgen.

Av Katti - 21 september 2013 22:12


Totalt kaos. Fast ändå inte. När jag var på vinden o fotade tidigare tog jag ett par bilder på lådorna. Så här ser min docksamling ut! Spännande va? Eller inte. Hopplöst när man ska hitta nåt speciellt. Skolådorna innehåller lösa dockor o bakom dem står det ett par travar med andra skokartonger med kläder. Lite jobbigt när man ska ha fram nåt därifrån... Har köpt lite nya lådor för att försöka reda nån ordning i kaoset med kartonger av olika slag o modell o storlek, men det gäller bara att hitta tiden och platsen att ta itu med eländet ;)


Ja, jisses....


Av Katti - 21 september 2013 21:26


Hahahahahaha! I am slowly dying here. I decided to install a translator to the blog and it tries hard to make a correct translation of the contents. Doesn't work that great.

I have been thinking of doing this blog in English from the start but eventually decided to go with my native tounge so therefor it is all in Swedish. I actually opened a second blog (under my old site name - with this provider) at the same time I decided to do this one but I just couldn't get myself to do the typing twice so I stuck with the Swedish.

To make it slightly easier I wanted a translator on the blog for you to pick and choose any language you want to read it in but with that said.... It's hilariously wroooong! Straight forward translations never work but I at least hope, you get the meaning of whatever I have blogged about. Since I am also the Queen of Typo, some translations just gets lost. Lost in Translation. Nah, that was a movie with no doll connection whatsoever...

Soooo.... That's it for now of my English babble. I hope to get my site back in business in a not-so-far-away future. Probably within this Millennia anwyay. I need to buy some new programs and I have a gazillion other things on the schedule before I can get to that - so for now you are sooooo stuck with google and their hideous online translation service and don't shoot the messenger - or the one trying to get the message out there.

♥♥♥

Av Katti - 21 september 2013 20:43


American Stories Collection var en serie dockor som beskrev en del av den amerikanska historien. Nybyggare o indianer. Eftersom indianer är en av de docktyper jag samlar på (alla dockor med folkdräkter, regions-dräkter osv) ville jag naturligtvis ha indianerna ur den här serien. De andra dockorna bryr jag mig inte så mycket om. De är sex till, så totalt åtta dockor i serien men som sagt, indianerna är de enda jag egentligen är intresserad av.


Den första var en docka i brun klädesdräkt. Hon hade en babypojke med sig och en sagobok om Baby Blue Feather. Passande nog har babypojken en blå fjäder i pannbandet. Han är enligt texten på baksidan, Barbies kusin.Den andra indianen i serien hade blå dräkt på sig och berättade sagor om djur för sin lillasyster Little Cloud. Hon har varit lite svårare att få tag i men till slut har de flyttat in hos mig och pryder nu sin plats tillsammans med de andra indianerna!American Indian Barbie med Superstar Barbies ansikte


Kusin Baby Blue Feather gjordes med Heart Family babys ansikte från 1985.


American Indian Barbie II fick Teresas ansikte.


Barbies lillasyster Little Cloud gjordes med babysitter babyns ansikte från 1993 och hon hade en rotad tofs av hår på huvudet.


Presentation

Kalender

M Ti On To Fr L S
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22
23 24 25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish?

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Flj Kattis Dockor med Blogkeen
Flj Kattis Dockor med Bloglovin'

Skaffa en gratis blogg p www.bloggplatsen.se