Alla inlägg under juli 2013

Av Katti - 28 juli 2013 13:03


Det här är en av få "riktiga" Superstar Barbie med brunt hår och bruna ögon. Greek Barbie har också legat utanför min periferi i många år o nu har jag plötsligt två stycken. En för debox och en att stanna i lådan, tillsammans med alla de andra Dolls of the World i samlingen. 


#2997, Greek Barbie, 1985 Som de flesta dockor från tidigt åttiotal har Greek Barbie en mild framtoning. Vackra bruna ögon i två nyanser med lila ögonskugga och paprikaröda läppar. Håret är kastanjebrunt. Jättefin! Jag har nog inte gjort henne rättvisa tidigare men när jag nu har henne på hand ser jag hur fin hon faktiskt är. 

Ska försöka hitta nåt annat vettigt att klä den lösa dockan i vad tiden lider, just nu hänger hon kvar i sin folkdräkt. 

 

Av Katti - 28 juli 2013 00:05


Köpte en docka med kartong för ett tag sen. En Europeisk "steffie" Barbie nummer 7382 och boxår 1975. Dessa såldes mestadels i Europa och Kanada. Dockan har standardkropp, dvs originalBarbiekroppen med stel midja och stela ben, fast i en annan och tunnare, och mer rosa plast än de gamla och med PTR-armar av nyare årtal. Kartongen har mer att önska men den är kul att ha för grafiken och årtal och annat. Ofta är de här dockorna "kobenta". Hade en likadan tjej sen tidigare så nu har hon fått en tvillingsyster. De kan skilja i utseende men de här två är snarlika med en ytterst liten skillnad i strukturen av baddräkten. Av Katti - 27 juli 2013 22:57


1962 fick Barbie plasthår. Modellerat och målat i en brun färg med ett blått hårband (ett gummiband). Hon liknade mer dockorna från mitten av sextiotalet än de första dockorna som såg lite snipigare ut, med smalare kinder och haka. FQ Barbie var lite rundare. Hon kom med en perukstock på vilken tre peruker i olika färg och frisyr satt. Det fanns även en förpackning med ett löst huvud och perukstock att köpa, om man inte ville lägga pengarna på en hel docka. Färgerna på perukerna varierade och likaså frisyrerna, mellan de olika förpackningarna. 


Barbie Fashion Queen

Copyright: 

Ansiktslista


Av Katti - 27 juli 2013 22:24


Året var 1959 och en ny era började. Året innan, 1958 hade leksakstillverkaren Mattel fått rättigheterna till en docka de kallade Barbie efter en av delägarnas dotter. Idag kan man tycka att hon ser äldre ut än den tonåring hon ska föreställa vara - redan innan tonåringen fanns som koncept. På femtio- och början av sextiotalet var alla små flickor och unga tjejer klädda som miniatyrer av sina mammor. Barbie hade modellerade ögonfransar målade helt svarta. Ögonen var blå. De allra första hade vita irisar! Dockorna jag har är alla från mitten av sextiotalet och tillhör de senare upplagorna, som är lätta att få tag i, då de tillverkades i stora upplagor. Från början hade Barbie hästsvans och krullig lugg. Sk ponytails. 1963 blev presidenthustrun väldigt populär och alla försökte efterlikna henne, Jackie Kennedy. Då kom bubble cuten. Ingen hästsvans, utan en kortklippt frisyr. Samtidigt gjorde man om hästsvansdockorna och gav henne en hel snedlugg (eller ingen alls) som fogades in i hästsvansen, sk swirl ponytail, eller bara swirl.  Det var en sån jag hade som barn. Enligt vad jag läst finns ingen märkning alls på huvudena förrän Bend Leg, eller American Girl-dockorna kom 1956. Dessa är märkta 1958 inuti halsöppningen.

Silkstone-dockorna har märkning i nacken. 


Barbie 

Copyright: (1958)


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


850 Ponytail Barbie - med knut i stället för svans. 


850 Bubble Cut Barbie 

850 Bubble Cut Barbie 

850 Bubble Cut Barbie 

(ommålad mun)

850 Swirl Ponytail Barbie 

(en av mina barndomsdockor med saknad nästipp)

850 Swirl Ponytail Barbie  

  850 Ponytail Barbie #6

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


När Barbie firade sin 35-årsdag gavs det ut reproduktioner av de första dockorna med kläder uppsydda från tiden. Givetvis plockade man då upp den gamla ansiktsformen och skapade nya dockor från den. 13675, Busy Gal Barbie repro, 1995


Inför femtioårsjubileet 2009, skapades en ny serie som kallades "My Favorite Barbie"  i vilken flera gamla godingar dök upp igen. Här är en reproduktion av Ponytail #1 från 1959, mer lik originalet än vad dockan från 1994 var. De fick händerna rätt den här gången. 

N4974, The Original Teenage Fashion Model Barbie, 2009


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

År 2000 introducerades en ny serie Barbiedockor klädda i underkläder. Dessa dockor gjordes i ett nytt material som liknade plast men var mycket tyngre, sk silkstone. Lite som ett mellanting av plast och porslin. Det var ett himla liv om dessa dockor, just för deras underkläder och de gick över till att bli Fashion Model Barbie dolls. Vad de alla har gemensamt är dock Barbies gamla ansikte. 


 Dusk to Dawn Barbie, 2001


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Inte ens de gamla vintage SL-dockorna kommer undan klontillverkarna. Här är en svart (!!) Hong Kongklon: 

 

 


Ansiktslista

Av Katti - 27 juli 2013 19:34


Jag har en toy poodle. Vann den på eBay för ett tag sen. Randall Craig tillverkar dem i små upplagor för olika tillfällen, men alltid i samband med IT-dockor, dvs Integrity. Han skapar kläder till dessa dockor och en pudel är ju alltid ett välkommet litet husdjur till dem. Pudlarna finns i en mängd färger och jag hade hoppats få en babyrosa pudel (Candy) men en Barbierosa är inte helt fel heller. Eller? 


Margaret

 

Randall Craig döpte henne efter Margaret Cho, en av hans favoritkomedienner. 

Av Katti - 26 juli 2013 21:02


Vad är en head bang utan hår? Fast The Rockers, eller Rockstars Ken hade inte så långt hår så han kunde slänga med håret när han spelade sin gitarr. Den enda (då) Kendockan med blont rotat hår, dök upp på scenen 1987 tillsammans med Barbie med flera. Han hade en helt nytt utseende. Mer maskulint än tidigare. Kantigare. Och relativt långt hår. 


Rockers Ken

Copyright: 1986


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Rockers/Rockstars Ken, 1987


 Jewel Secrets Ken, 1987


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Barbie and the Sensations var en grupp inspirerad av femtiotalet med bobbysocks och svartvita tennisskor. I Europa hette de Barbie and the BiBops och i stället för svarta Belinda fick vi en kille; Bobby. Han är snarlik Jewel Secrets Ken men hade turkosa ögon och en lite mer röd nyans i håret. Nedan är en omklädd BiBops Bobby. 


Bobby BiBops, 1988


Ansiktslista

Av Katti - 26 juli 2013 20:58


Totally Hair, eller som i Europa Ultra Hair Ken måste ju ha rotat hår. Vad är det för hårlek annars? Det ska finnas flera olika ansikten till den här killen och när jag tittar på de foton jag tagit på de två jag har fotat, är det en viss skillnad dem emellan. Näsformen är lite annorlunda och den övre killen (som jag köpte i kartong när han var ny) har en liten grop i hakan som inte andra killen har (köpte senare, lös i en lot). Läppformen skiljer sig något men det kan vara ljuset och färgen. De ska enligt uppgift ha samma årtal i nacken. 


Totally Hair Ken

Copyright: 1991


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


 Totally/Ultra Hair Ken, 1992


Ansiktslista 

Av Katti - 24 juli 2013 21:48


Har köpt mig ett par extra Irish Barbie för att kunna klä om dem. Barbie från den gröna ön är rödhårig (förstås) men i en kastanjeröd färg. Hade önskat mer eldigt rött. Dock har hon gröna ögon, så det förlåter allt. Lite aprikosaktig färg på läpparna. Åsså Steffies ansikte o det är ju aldrig fel. Så söt! 


Irländska tvillingar 


Hittade ett par galna kläder som inköptes. Psykedeliska pasteller och sjuttiotalssnitt. 

Har ingen aning om de här två hör ihop eller om det är två skilda plagg. Färgerna matchar delvis. 

 

 Materialet är ett följsamt polytyg av nåt slag med randig struktur. 

Tjejerna fick agera modeller för kläderna. Tunikan har så höga slitsar att jag vill ha ett par hipsters till den. Ska få ett par i en rosa färg som jag tror kommer att bli bra. *hoppas* 

Inga skor. Måste se om jag kan hitta nåt skoj sjuttiotalsinspirerat i nån häftig färg. Skor från Superstar-eran försvinner så snabbt från säljlistor så det är nästan löjligt. Nån gång ska jag väl kanske hinna med också :) 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish?

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Kattis Dockor med Blogkeen
Följ Kattis Dockor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se