Alla inlägg under maj 2013

Av Katti - 10 maj 2013 21:50


1961 var det år Barbies första pojkvän, Ken såg dagens ljus. Ken, He's a Doll!

 

FH/Flocked Hair Ken 

Copyrightår: 


Flocked Hair Ken, brunet.


Flocked Hair Ken, blond


Jag hittar ingen markering på hans huvud men det betyder definitivt inte att där ingen finns. Stämpeln (om den finns) sitter antagligen i halsöppningen. De första Kendockorna hade påklistrat hår, sk "flock". En typ av sammet som efterliknade kortklippt hår. Det var blont, brunt eller nära-svart. Dockor som lektes med, tappade ofta sammeten och blev lite luggslitna, som mina killar här. 

 

Ansiktslista

 

Av Katti - 10 maj 2013 19:45


Den här dockan fanns i flera versioner men jag föll för den mörkhyade dockan med rött hår. Hysteriskt åttiotal med puffärmar och glitter o tyll men hon är ändå vacker i sin mörkgröna klänning. The Signature Series. 
  

På baksidan finns de två andra Signaturdockorna. En platinablond Denmark i en midnattsblå klänning och en rödhårig Hispanic klädd i lila. 


Av Katti - 10 maj 2013 18:44


Det som en gång i tiden fick mig att börja samla dockor var Barbie och hennes vänners olika ansikten. Jag hade själv en gammal Swirl, en Hair Fair, en Living Barbie och en Malibu Barbie. Dessa fyra dockor hade tre olika ansikten. Till det hade jag ett par Kendockor och min syster hade en Ballerina Barbie och en Skipper, som jag senare lärde mig heter Funtime. Ballerinan, Hair Fair och Living var alla likadana med - förutom Ballerinan - rotade ögonfransar. Swirlen hade det gamla ansikten med gjutna ögonfransar och Malibu hade bara målade. Kendockorna var alla likadana, förutom att en hade brunt plasthår och en hade rotat brunt hår. Så småningom fick jag namn på alla dockorna. Jag visste inte att swirlen var en "swirl". Jag visste bra att hon inte hade hår mitt på huvudet så jag fixade hennes hår med en inbakad fläta. Tyvärr satt den ihop med en röd gummisnodd som färgade hennes vackra platinablonda hår men jag har satt om den i nåt som åtminstone liknar hennes originalsvans med "snedluggen" som gett hennes sitt namn. När flickorna föddes, vaknade mitt dockintresse till liv igen och jag började spana i dockhyllorna. Hade tittat lite sporadiskt nu och då men det var ingenting som fastnade direkt. I början av nittotalet var dockorna jättedyra, fast tittar man på inflationen har de legat kvar i ungefär samma prisnivå i tjugo år! Det fanns billiga dockor och svindyra dockor. Köpte dockor till tjejerna med olika ansikten. Det var Teresa och Midge. Asiatiska Marina och svarta Christie. Dessa fanns bara i en smal kartong där dockan var klädd i baddräkt men det var lite kul med andra nationaliteter och hudfärger så det blev en docka av varje jag hittade efter det. Av varje namn kanske ska tilläggas. Och ett par år senare hade Christie fått ett nytt ansikte. Fast det visade sig bara vara tillfälligt. 


Information inhämtades genom Barbieringen och olika böcker. När vi blev med Internet blev allt så mycket enklare. TIdigare hade jag köpt dockor från USA med hjälp av min syster och en fax på hennes jobb! Lite omständligt. Med Internet blev allt plötsligt mycket enklare. Och mer information kom. Och jag lärde mig massor. Och lärde ut massor. 


För några år sedan hade jag i princip alla ansikten som fanns, tillhörande Barbie, Ken och alla deras familjemedlemmar och vänner. Några få undantag, då vissa dockor har varit svåra att hitta. Jag saknar exempelvis fortfarande en av Skippers gamla vänner från sjuttiotalet. Saknar några Kelly och Tommy som fanns till salu via David's Bridal. Ett par set med dem i asiastisk och latinsk variant. Skulle inte tacka nej till de seten i vit eller svart version heller, men just de asiatiska och latinska är ju nåt nytt - och eget. 


 

Ken är den av alla dockorna som ändrats mest och flest gånger under åren. Inte Barbie. Ken! 
O med den lilla bakgrundshistorien har jag nu skapat en ny kategori som heter head/facemold. Jag har alltid refererat till dem som facemold, även om den korrekta benämningen snarare borde vara headmold då det faktiskt är hela huvudet som gjuts. Men ansiktsform på svenska? Naehhh... Gjutform? *bah* Nä, det får bli det engelska ordet/orden. 


Förhoppningsvis ska jag nu lyckas reda någon ordning i den stora värld som består av gjutformar av alla slag. Och dockor av alla färger. Om jag bara får fota om alla dockorna ännu en gång så jag får någorlunda vettiga bilder så skulle det här bli bra. Nu får det bli som det blir med dammiga ögon och trassligt hår. När tiden infinner sig ska jag väl fixa med hemsidan men tills dess är det bloggen som gäller. 

 

Ansiktslista

 

Av Katti - 10 maj 2013 17:55

Köpte en docka på eBay av en kompis som gjort Kelly OOAKs i flera herrans år. Jag har en av Loannes första OOAKs och jämför man den dockan med de hon gör idag, är det en EON emellan. Då behöll hon dockan mest som den var och sydde lite kläder. Idag är det nytt hår, ofta ommålat ansikte och nya kläder som gäller. Ett tag gjorde hon miniatyrer av Fashion Avenuekläder, passande Kelly. Underbart. Här är Veronica. En Tabloach Productions-docka med nummer #1863. Det är hennes 1863-e Kelly. Sen hon började räkna och numrera dem. 

Loanne tar god hand om sina kunder - och dockor :) 


 Veronica har fått en touch av Loanne's magi - och helt nytt hår. Mjukt mohairhår. En liten mini-Cher. 


Hårband special med små blommor. 


Lite virkade "frills" kantar Veronicas lila blomdräkt. 


Skorna är piffade med små blommor och Veronica har små virkade "fusksockar" . 


Tabloach är ett väldigt fiffigt namn. Det kommer från hennes familj; dottern Tabba, Loanne själv o maken Chuck. 

Av Katti - 9 maj 2013 21:30


Barbies yngsta* lillasyster. Barbies andra lillasyster. Skipper var ju först och finns kvar än idag. Tutti har dock försvunnit. Senast hon sågs var 1979/1980 nån gång, i Europa. En söt liten tjej med blå ögon och hår i alla färger, men mest guldblont eller brunt i olika nyanser. De Tuttisodockor jag har är av väldigt blandad kvalitet. Alla är lekta med men mer eller mindre. Rufsigt hår. Nån har blå missfärgningar av den där järntråden inuti. Lite smutsiga. Dammiga. Nån gång ska de väl få en renässans, de här tjejerna också. 


Skippin' Rope med den vanligaste varianten av tröja. Finns en något svårare i vaniljvitt. En lite rödlätt Tutti i en söndagsfin klänning. "SonntagskleidSundae Treat Tutti klädd i, förmodligen nån klonklänning. Walking My Dolly Tutti. Hon saknar vita sockar, röda skor och en hatt och förstås det viktigaste av allt, en dockvagn med sin lilla docka. Tror att den kan ligga i en låda nånstans. Klänningen finns i flera varianter men den rödprickiga här, är vanligast. Tutti 8128 från Europa. Hon saknar ett vitt hårband. Skorna ska vara gula, tror jag. * Barbie har yngre systrar idag än vad Tutti var på sextiotalet. Kelly/Shelly och senare Chelsea är yngre, för att inte glömma bort babyn - som Mattel tycks glömt bort - lilla Krissy. 

 

Av Katti - 9 maj 2013 20:30


Ronny fick en ny leksak och han var snabb som attan att prova den. Tutti tittar på för att se att han leker snällt o inte kraschar bilarna alltför mycket. Pojkar är pojkar... Nån har redan lekt bort ett par bilar och kastat nyckeln i sjön. Åtminstone är två bilar och nyckeln som drar upp den häck väck. Det saknas en bil per ring. Funderar om det kanske är ett par lastbilar som är borta. 
Det är en bilbana i plåt och det ska alltså sitta en nyckel som kan dra upp den så bilarna kan åka runt i sina banor. Nyckeln är borta. Vi drog den med en tång och mekaniken är inte som den ska för den går inte att dra upp - bara att dra åt "fel" håll så det rör sig. Det finns en låsspak också men vi har provat åt båda hållen och det går inte att dra upp den alls. Nåja, gör inget. Ronny ser ut att ha kul ändå! 


Busfrö.... 

Av Katti - 9 maj 2013 12:30


Nej, inte vampyrdödaren. Buffy här, är en liten tjej som var huvudroll i en amerikansk teveserie under slutet av sextiotalet. Family Affair. Lilla Buffy hade en docka som kallades Mrs Beasley. Min lilla Beasley-dam saknar sina glasögon, ett par fyrkantiga. Förutom detta är de i relativt gott skick och kompletta. Ja, hon har sina skor nånstans också :) 

Min andra Buffy (eller första) är klädd i en Tuttiuppsättning. 


Små söta fräknar :) 


Av Katti - 8 maj 2013 21:29

Himmel... Jag kunde inte hålla mig. Har köpt en Monster High. Fast största anledningen till att hon fick flytta hit är att jag ville ha en lös MH att jämföra med. Fötter, händer, huvuden, kropp, ben mm mm. Dock ligger det en annan MH o väntar i faggorna. Får se när det blir av. Åsså har jag en ny kisse. Fler bilder kommer senare. 


 Dead Tired Draculaura & Catwalk Kitties Sushi

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14
15
16 17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Can't read Swedish?

Senaste inläggen

Länkar

Kategorier

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Kattis Dockor med Blogkeen
Följ Kattis Dockor med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se